Monday, June 15, 2009 | By: FarisPharmacistMuslim

Manusia oooo Manusia

Kisah Keldai, Luqman & anaknya


si bapa hendak mengajarkan kepada anaknya tentang sikap manusie, lantas si bapa pon mnegajak anaknyer berjalan bersama seekor keldai.


1. pada mulanya si ayah menaiki keldai sambil anak memegang tali keldai, apabila melalui 1 kampung maka berkatalah penduduk kampung tersebut, " bodo punyer bapak, sepatutnya anaknyalah yg menunggaingi keldai tersebut sbb kesian pade anak"

2. kemudian bertuka tempat keduanya, si anak pula menaiki keldai manakala si bapa memegang talinya, apabila melalui 1 kampung yg lain maka berkatalah penduduk kampong tersebot "celakelah anak tersebut, bapak tu da tue, bagilah bapak 2 naik keldai 2, bapak 2 da tue, da ltey, bodo punyer anak"

3. kemudian kedua2nya tron, dan apabila melelui 1 kampung yg lain, maka berkatelah org kampung tersebut, "alangkah bodonye ke2 2 org ini, da ader kenderaan naiklah, ni x, dok tarik sane sini"

4. ke 2 2 anak dan ayah menaiki keldai tersebut dan melalui 1 kampung yg lain, maka berkatalah org kampung tersebut " alangkah bodonye ke 2 2 org ini, keldai 2 da la kecik, naik 2 2 org, ltey la die, kesian la keldai 2, xberperikemanusiaan punyer org"

kemudian ke 2 2nya brenti dan si anak bingunb kerana semua yg di wat pada hari tersebut semuanya x kene, maka berkatalah si anak" wahai ayah, marilah kita mengangkat keldai ini untuk melihat ape pandangan manusie" maka menjawablah si ayah " pada akhirnya kita akan ltey, & manusia akan mengatakan kita gila"


Pengajaran yg bley kite dapat dari cerite d atas.."its not wrong 2 b d minority" as long ape yg kite wat xberlawan ngan syara'...maka pedulikanlah ape org nak kate...selagi ape yg kite wat e2 btol....persetan kan sumenyer...sbb setiap org mempunyai pendapat sendiri..selagi mane ape yg kite wat e2 btol..so go on...


semoge Allah merahmati Kita SemuA
org nak pkol pon relaks jerk..hahahaha




p/s: Maaf segale ayat adelah hasil tafsiran n cerita sendiri

8 comments:

SoLaHaRitH said...

manusia memang dah diberi nikmat lidah untuk memudahkan pertuturan kata...selagi apa yang kita buat betul di pandangan Allah, selagi itu jangan gentar

Saidina Umar r.a pun semasa menaiki kuda ngan khadamnya, akan turun pabila sampai di kawasan berair dan memerintahkan khadamnya untuk menaiki kuda dan beliau memimpinnya. Itu semasa hendak membuka Baitul Maqdis..terkesima ketua paderi Baitul Maqdis

FarisPharmacistMuslim said...

erm2...manusie punyer lidah n mesej sebnanyer nak disampaikan disini..

Kite xkan dpt puaskan ati sume org

Ahmad Firdaus Fuzai said...

amboi... acute blogger..

FarisPharmacistMuslim said...

cute blogger???

cik bulan said...

siapa yg wat pepatah tu jahil.

Balqis said...

Rambut sama hitam, kotak fikir lain-lain. Setiap fikiran ada baik dan buruknya. Kalau nak ikut cakap semua org, alamat kita ini memang ibarat lembulah, kan? So, be yourself! Selagi tak salah jalan, be yourself! =)

FarisPharmacistMuslim said...

btol2...selagi xbercanggahla...kl da bercanggah mmg kene ikot org yg xbercanggahla...

Ahmad Firdaus Fuzai said...

cacat.. jangan perasan le.. cute blogger tuh aku. mum acute blogger.. wah bengangnya aku dgn specialist Ortho kt hospital aku!! i'm not under her supervision, x payah le nak marah2 aku wt silap..

sabar je lah ngan ko makcik kabut

Post a Comment